Кодекс Хиландарског лекарског друштва

logo-hld-krug

„Заповедамо да се за болне изабере ћелија која има облик болнице, и да се поставе постеље болнима за лежање и одмор, и да им се нађе болничар да их двори у свему. Ако ли мојим гресима многи падну у болест, нека им се даду и два болничара, велика арула, то јест огњиште од меди сковано и преносиво, на коме ће се топити укроп за болне и друго што им је на утеху, по могућству, за јело и друге потребе…“ Свети Сава Српски, из Хиландарског типика, 1200. године

Хиландарско лекарско друштво је добровољно и добротворно удружење српских лекара и њихових сарадника чији је основни циљ да пружа здравствену заштиту у Светом манастиру Хиландару, како свештеном братству, тако и свима који бораве у њему.

Кодекс Хиландарског лекарског друштва је образац са којим чланови Друштва треба да саобразе свој рад и целокупно деловање, како би у највећој могућој мери допринели очувању светосавског хришћанског наслеђа, похрањеног у Светом предању и духовним институцијама српског народа, а пре свега у Српској православној Цркви и Светој царској српској лаври Хиландару на Светој Гори Атонској.

Древна хиландарска болница и Хиландарски медицински кодекс као темељи српске медицине, представљају путоказ и подстицај члановима Друштва да се усавршавају у свакој врлини и знању, да литургијски узрастају, како би увек били способни и спремни да пруже стручну лекарску помоћ братству Свете царске српске лавре Хиландара, руководећи се аскетским и евхаристијским Предањем Цркве, поштујући Хипократову заклетву у целости и користећи сва достигнућа савремене медицине.

Обавеза чланова Друштва је да у свом животу, поступцима, ставовима у јавности, у односу према сарадницима и, пре свега према пацијентима, својим радом сведоче љубав Христову и следују лекарима – светитељима, бесребреницима, указујући помоћ и утеху болесницима и невољницима увек када је то потребно.

Хришћанска пожртвованост и служење монашкој заједници је основа стручног рада Друштва, које се првенствено спроводи у Светој царској српској лаври Хиландару, у предвиђеним опремљеним просторијама – амбуланти, ординацијама, али и на целокупном манстирском поседу.

Током свог боравка и рада у Светој хиландарској обитељи, чланови Друштва треба да се ставе у службу манастирске управе и служе за пример у смерности и ненаметљивости, сведочећи изврсност и добро усмерење лекарског позива.

Кодекс обавезује чланове да се увек и свуда старају да делују на корист Свештене обитељи хиландарске и самог Друштва, својим стручним радом, у научним и струковним удружењима у земљи и свету, као и у сусретима са појединцима, предузећима и институцијама који могу да пруже подршку, препознајући духовни, историјски и културни значај Свете царске српске лавре Хиландара.

Сви чланови Друштва својим радом једнако доприносе остварењу његове мисије, без обзира на којој служби се тренутно налазе. Сви су позвани да дају пун допринос, уз обавезу да поштују поредак и протоколе који су донешени са благословом игумана  Свете царске  српске лавре Хиландара и одлукама Свештеног сабора стараца. Као заједничко дело лекара посвећених очувању највиших духовних и цивилизацијских тековина српског народа, Хиландарско лекарско друштво мора у сваком тренутку и на сваком месту, бити узорна и делатна заједница посвећених и пожртвованих људи који се међусобно уважавају и помажу.

+++