Подршка Министарства здравља Републике Србије

Оснивачка скупштина Хиландарског лекарског друштва

Г. Зоран Михаиловић, помоћник министра здравља у Влади Републике Србије

Подршка Министарства здравља Републике Србије и поздравна реч помоћника министра здравља г. Зорана Михаиловића изговорена на Оснивачкој скупштини Хиландарског лекарског друштва у свечаној сали Старог двора 24. децембра 2015. године.

– Ваша Светости, Високопреподобни архимандрите, колегинице и колеге, даме и господо, имам задовољство да вас све поздравим у име Министарства здравља и министра лично коме је жао што није могао да присуствује данас овом скупу. Тешко је наћи праве речи после оваквих беседа и оваквих беседника, и ја сам лично поносан што имам прилику да будем присутан на једном оваквом догађају, тим пре што су медицина и црква ишле руку уз руку током историје још практично од оснивања наше државе, о чему су часни оци пре мене говорили, и у то време смо били, не део света, него најбољи део света. Тадашња медицина је била, да кажемо на нашим територијама, савршен спој западњачке и византијске, и средњевековни списи говоре у прилог томе.

Свети Сава је са својих путовања доносио ароматична уља, алоју и разне друге супстанце које су имале значајну примену у терапији у то време, а и дан-данас се не може оспорити њихов значај. Због свега тога можемо да кажемо да нисмо ни тада били примитивци каквим нас неки сматрају данас. У данашње време, као што знамо, многе болнице носе имена светаца, свештеници су присутни у болницама и у том смислу постоји значајан напредак. Најмање што можемо да учинимо за своју прошлост, а Хиландар је свакако централно место у нашој прошлости, јесте да оснујемо ово удружење и да у њему активно учествујемо.

Свакако да ће Министарство здравља пружити сваку врсту помоћи овом удружењу и можемо да будемо само поносни на идеју да тако нешто постоји. Не мислим да је ово место за неке дугачке говоре – ја бих вас још једном све поздравио, честитао оснивање овог удружења, уз жељу да удружење постоји онолико колико постоји и Хиландар, то је довека. Хвала.