ДОНАЦИЈЕ

ПОДРЖИТЕ РАД ХИЛАНДАРСКОГ ЛЕКАРСКОГ ДРУШТВА!

Донације у новцу се могу упутити на рачуне Друштва:

Динарски текући рачун у Комерцијалној банци АД Београд: 205-228513-48
Девизни текући рачун у Комерцијалној банци АД Београд: 0070800043865; IBAN RS35205007080004386559

Уколико желите да упутите помоћ у виду лекова, материјала, опреме или услуга, молимо вас да се обратите Секретаријату Друштва:

Задужбина Светог манастира Хиландара
Булевар војводе Мишића 71, 11040 Београд
Т +381 (0)11 7159130
[email protected]
Радно време: 08 – 16 ч. осим викендом и на црквене празнике (црвена слова)

ПИСМО ПРЕДСЕДНИКА ХИЛАНДАРСКОГ ЛЕКАРСКОГ ДРУШТВА

Проф. др Радисав - Рашо Шћепановић

Проф. др Радисав – Рашо Шћепановић

Поштовани пријатељи Хиландара,

Српски лекари су основали „Хиландарско лекарско друштво“ са циљем да својим знањем и искуством пруже здравствену заштиту свештеном братству Свете царске српске лавре Хиландара и на тај начин дају своју допринос очувању једне од највећих светиња и најбогатије духовне и културне ризнице нашег народа. Друштво је основано са благословом хиландарског игумана Високопреподобног Архимандрита Методија и одлуком Свештеног сабора Mанастира. Благослов и подршку Друштву дао је и Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј на оснивачкој скупштини 24. децембра 2015. године у Београду. Иницијативу лекарске струке подржало је и Министарство здравља Републике Србије.

У Хиландару се поред осталог непроценљивог блага чувају и Хиландарски типик из 1200. године у којем Свети Саве по први пут међу Србима уређује институцију болнице и Хиландарски медицински кодекс, збирка медицинских списа из половине 16. века, највишег научног нивоа тог времена. На темељу хиландарског наслеђа успостављена су и начела рада Друштва у коме се сусрећу светогорска хиљадугодишња духовност и научна медицина. Надамо се да ће у оваквом сусрету сви учесници овог племенитог подухвата наћи нешто на сопствену духовну корист и укрепљење, тако потребних у наше време.

Чврсто верујемо да ће племените намере које су подстакле оснивање Друштва покренути широку подршку његовом раду. Користимо ову прилику да се обратимо свим људима добре воље, да  у мери својих могућности и на сваки погодан начин, помогну рад Хиландарског лекарског друштва, чинећи тако добро не само Хиландару, већ и целокупном српском народу и очувању његовог идентитета у времену у којем ће живети наши будући нараштаји.

Желећи Вам свако добро,

унапред благодарећи,

Проф. др Радисав – Рашо Шћепановић

Председник Хиландарског лекарског друштва