01. 02. 2016, Хиландар | Прва седница Председништва Хиландарског лекарског друштва одржана је у Светом манастиру Хиландару 30.01.2016. године. Седница је одржана на лични позив хиландарског игумана Високопреподобног архимандрита Методија у самом манастиру, чиме је и званично започет рад на конкретним активностима Друштва. Седници су присуствовали уз игумана Методија, председник проф. др Радисав Шћепановић, чланови Председништва – монах Теодосије, други епитроп манастира, мр сц. др Веселин Лукић, мр сц. др Љупчо Манговски, асс. др Предраг Савић, прим. др Небојша Пакевић. Због обавезе на другим манастирским пословима, одсутан је био Миливој Ранђић, директор Задужбине Хиландара из Београда.

Почетку седнице је присуствовао Високопреподобни архимандрит Методије, Игуман Светог манастира Хиландара. Он је благословио скуп, пожелео добродошлицу члановима Председништва и још једном упутио велику захвалност целог хиландарског братства на богоугодном труду које управа и чланови друштва улажу у здравствену заштиту монаха и присутног народа у манастиру. Игуман је изразио наду и упутио молитве да ће и лекари који буду редовно боравили у манастиру, осетити благодат Божију и да ће њихов рад и боравак у хиландарској обитељи бити на духовну корист коју ће преносити својим породицама и колегама.

Председник Друштва проф. др Радисав Шћепановић се, у име свих чланова председништва и чланова Друштва, захвалио игуману на гостопримству и позиву да се прва седница одржи у Хиландару. Он је изразио наду и веру да ће српски лекари окупљени око овог племенитог циља, од сада непрестано боравити у хиландарској обитељи и водити бригу о физичком здрављу братства, радника и посетилаца. По његовим речима, лекари треба да буду неприметни, да ни на који начин не ремете манастирски поредак, и да увек буду на услузи онима којима је потребна здравствена нега. На крају, проф. Шћепановић је обавестио игумана да је председништво донело одлуку да овом прилику уручи прилог од 1000 евра. Поред тога, додатних 1000 евра је проф. Шћепановић уручио у своје име. На крају обраћања Игуману, председник Друштва је уручио као пригодан поклон луксузну монографију „Владари Србије“, са калиграфски исписаном посветом и печатом Хиландарског лекарског друштва у спомен на прву седницу Председништва и почетак званичног рада.

Монах Теодосије, други епитроп Светог манастира Хиландара, се такође захвалио лекарима и свима који су учествовали у његовој организацији. Он је пренео искуство манастирског братства које је у великој мери осетило недостатак лекара у манастиру након одласка монаха Илариона, који је пре монаштва био лекар. С обзиром да у манастиру борави велики број људи, постоји брига и одговорност за правовремено збрињавање и лечење монаха, искушеника и посетилаца. Монах Теодосије је изразио наду да ће манастир, са своје стране, учинити све како би се боравак лекара, рад амбуланте и све потребне процедуре одвијали несметано.

Проф. Шћепановић је известио Председништво да је извршено конституисање Друштва у складу са одлукама Оснивачке скупштине и законским оквиром. Подаци о Друштву су следећи:

 • Пун назив: Хиландарско лекарско друштво
 • Облик организовања: Удружење
 • Назив у преводу на страни језик:
  Грчки језик: ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΗΣ Ι. Μ. ΧΙΛΑΝΔΑΡΙΟΥ
  Руски језик: ВРАЧЕБНОЕ ОБЩЕСТВО СВЯТОГО МОНАСТЫРЯ ХИЛАНДАР
  Енглески језик: HOLY HILANDAR MONASTERY MEDICAL SOCIETY
 • Седиште и адреса: Булевар војводе Мишића 71, Београд – Савски Венац, Србија
 • Матични број: 28191570
 • ПИБ: 109340063
 • Датум оснивања: 24.12.2015.
 • Датум доношења Статута: 24.12.2015.
 • Делатност удружења: 9499 – Делатност осталих организација на бази учлањења.
 • Подаци о заступнику: Радисав Шћепановић
 • Динарски текући рачун у Комерцијалној банци АД Београд: 205-228513-48
 • Девизни текући рачун у Комерцијалној банци АД Београд: 0070800043865; IBAN RS35205007080004386559

У протеклом периоду, након Оснивачке скупштине, извршен је велики број припремних и административних радњи. Сачињена је листа чланства која се свакодневно проширује. Број чланова на Оснивачкој скупштини је 256 (две стотине педесет и шест). Упућен је позив чланству да се пријави за дежурство у манастиру што је наишло на веома добар одзив. Јавио се и велики број жена које су такође спремне да се на други начин укључе у рад Друштва. Професор Шћепановић је путем више информативних медија и у гостовањима на телевизијским станицама, представљао Друштво, његове циљеве и активности. Обезбеђење су и прве донације.

На предлог председника Друштва једногласно је изабран за секретара Хиландарског лекарског друштва Срђан Стефан Миленковић, руководилац за односе са јавношћу Задужбине Светог манастира Хиландара, досадашњи координатор активности у вези са лечењем хиландарских монаха и искушеника. Основни задатак секретара је да буде веза између Манастира и Друштва.

Подељена су конкретна задужења за чланове Председништва као и за неке чланове Друштва:

 • Др Љупчо Манговски је задужен за организацију медицинског садржаја амбуланте у ужем смислу.
 • Др Предраг Савић је задужен за организацију и опрему простора амбуланте и болнице.
 • Др Небојша Пакевић је задужен за израду плана и распореда дежурстава лекара у манастиру.
 • Др Веселин Лукић је задужен за организацију ангажовања и долазака лекара специјалиста.
 • Др Зоран Влаховић (члан Друштва) је задужен за израду потребних правилника, протокола и документације неопходних за рад лекара.

Одлучено је да се неће прикупљати чланарина од чланства Друштва. Такође је одлучено да ће се првенствени извор финансирања тражити од донатора. Потребно је у најкраћем могућем року израдити буџет у којем главне ставке чине путни трошкови за лекаре који одлазе на дежурство у манастир. Поред тога треба предвидети и све потребне трошкове, неопходне за континуирани рад друштва и његових служби.

Под тачком „разно“ разматране су многе теме које се тичу унапређења амбуланте, процедура у хитним случајевима, сарадње са здравственим установама у Србији и Републици Српској, сарадњи са болницама у Солуну и изради општег „Кодекса лекара и чланова хиландарског друштва“.

Главни закључак седнице је да је првенствени циљ рада Друштва у почетном периоду, поред основне организације рада, обезбеђивање непрестаног дежурства лекара у манастирској амбуланти.

Након дана одмора и уз редовно присуствовање свим богослужењима, чланови Председништва су у понедељк 2. фебруара кренули назад за Србију.