Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј примио је 21. јануара 2020. године у Патријаршији српској у Београду чланове председништва Хиландарског лекарског друштва.

Пријему су присуствовали председник Друштва, проф. др Радисав Шћепановић, чланови Председништва, др Веселин Лукић, др Љупчо Манговски, др Предраг Савић и секретар, г. Стефан Миленковић.

Патријарх је изразио захвалност Хиландарском лекарском друштву на помоћи братству Светог манастира Хиландара, као и на здравственој заштити свима који у великој мери посећују манастир. Такође, по његовим речима, веома је значајно што је рад лекара у Хиландару препознат и на целој Светој Гори, па многи долазе и из других манастира по лекарску помоћ. Током разговора Његова Светост се подсетио својих одлазака у Хиландар у младости, као и последњих година, када је био у могућности да се лично увери у рад српских лекара и организацију манастирске амбуланте.

Председник Друштва, проф. др Радисав Шћепановић је известио Патријарха о досадашњем раду и чињеници да су од оснивања ХЛД, 24.12.2015, лекари без прекида дежурали у Хиландару. Смене лекара и медицинских техничара су организоване у трајању од по 7 дана, с тим што се води рачуна да увек буду два човека у смени. Веома радује чињеница да је одзив изузетно велик и да су смене унапред попуњене и до шест месеци унапред. Такође, амбуланта је, захваљујући донацијама, потпуно опремљена лековима, медицинским материјалом и опремом.

Патријарх је на крају срдачног разговора изразио жељу да поново посети Хиландар и поручио члановима Председништва да пренесу поздраве игуману Методију и целом братству. Свим члановима Хиландарског лекарског друштва је пожелео да истрају у својој племенитој мисији, да још дуго година буду на помоћи Хиландару и да што више лекара и медицинских радника упозна православну веру и духовност кроз боравак и рад у Светој лаври Немањића.