19. 05. 2016, Београд | У КБЦ „Др Драгиша Мишовић“, 18. маја 2016. године, одржана је седница Председништва Хиландарског лекарског друштва. Домаћин скупа је био директор установе, проф. др Радисав Шћепановић који је уједно и председник Друштва. Састанку су присуствовали сви чланови Председништва, осим монаха Теодосија који је био оправдано одсутан.

На седници је било речи о досадашњем раду Друштва, испуњењу задатака који су били постављени у периоду од оснивања до данас. Констатовано је да је број евидентираних чланова прешао број од 300, док постоји још увек велики број лекара који су се јавили али се нису формално учланили.

 

У протеклом периоду је у потпуности остварен главни циљ – обезбеђивање непрекидног боравка лекара у амбуланти манастира Хиландара. За дежурство се до сада пријавило 80 лекара, док нове пријаве непрестано стижу. Од 15. фебруара до 18. маја 2016. године у манастиру је дежурало 22 лекара из целе Србије и Републике Српске. Смене су трајале,у просеку, 7 дана. Током боравка у манастиру лекари су имали прилику да у много наврата помогну братству, поклоницима, радницима али и монасима из других светогорских манастира у решавању здравствених тегоба. С друге стране, могли су да непосредно упознају живот и дух Царске лавре, да се напоје са извора српске духовности и проведу време у миру и окрепљујућем окружењу.

Председништво је као главне циљеве у наредном периоду поставило – објављивање „Кодекса Хиландарског лекарског друштва“ и практичног „Правилника“ који ће бити достављени члановима и лекарима пријављеним за дежурства; доопремање амбуланте недостајућом опремом, материјалом и лековима, као и обезбеђивање донација за успешан наставак рада Друштва. У јуну месецу ће бити настављена обука монашког братства у пружању прве медицинске помоћи која је наишла на изванредан одјек у манастиру. Биће организован и редован годишњи систематски преглед који је већ постао устаљена активност лекара у манастиру.