Солун – Након боравка у Хиландару ради вршења систематског прегледа манастирског братства и обуке из прве помоћи, делегација Хиландарског лекарског друштва предвођена хиландарским игуманом Високопреподобним архимандритом Методијем, посетила је 15. јуна једну од најбољих солунских здравствених установа „424 Општу војну болницу“. Посета је организована по савету и уз подршку Митрополита неапољско-ставропољског Г. Варнаве.

Делегацију су, уз игумана Методија, чинили председник Друштва проф. др Радисав Шћепановић, и секретар Стефан Срђан Миленковић. Састанку су присуствовали директор канцеларије за имовину Грчке цркве (EKYO) за Македонију и Тракију протојереј-ставрофор Елефтериос Куцафтакис и јереј Александар Павловић, клирик Митрополије неапољске и свештеник задужен за војничко гробље на Зејтинлику и српску цркву Светог Саве у Солуну.

Госте је примио директор „424 Опште војне болнице“ генерал-мајор Михаил Целендакис уз присуство заменика директора бригадног генерала Иорданиса Атанасиадиса.

Игуман Методије се на почетку састанка захвалио генералу Целендакису на издвојеном времену и укратко га упознао о раду Хиландарског лекарског друштва и организацији непрестаног дежурства лекара у манастиру. Проф. Радисав Шћепановић је, са стручне стране, стране објаснио све процедуре које је до сада Друштво успоставило у вези са боравком лекара у Хиландару, радом амбуланте, лечењем монаха и пружањем хитне медицинске помоћи свима који бораве у манастиру. Посебно је нагласио значај дефинисања и усвајања процедуре када је потребно да се хитни случајеви збрину у Грчкој.

Генерал-мајор Целендакис се захвалио на поверењу које указано његовој болници од стране манастира Хиландара и српских лекара и са своје стране је изразио спремност да „424 Општа војна болница“ прихвата све хитне случајеве који се допреме из манастира. Такође је исказао уверење да ће пријем, збрињавање и лечење увек бити на највишем нивоу, какав је и стручни стандард целе установе.

Игуман Методије и проф. др. Шћепановић најсрдачније су захвалили домаћинима на топлом пријему и искреној жељи да помогну у обезбеђивању потребне здравствене заштите братства Светог манастира Хиландара. Такође, упутили су позив да грчке колеге посете Хиландар и Београд у што скорије време.

Након састанка, гости су били у прилици да обиђу одељење кардиологије и увере се у веома добру опремљеност и организацију Војне болнице.