Хиландарско лекарско друштво прославило је 7. октобра 2023. г. у свом седишту, Задужбини Хиландара у Београду крсну славу, Преподобног Симона Монаха (краља Стефана Првовенчаног).  Његова Светост Патријарх српски Г. Порфирије је присуствовао слави и освештао славске дарове.  

У својој беседи Његова Светост истакао је да православна вера читавог човека види као дар Божији и не прави разлику између духовног и телесног. 

Важно је да постоји удружење лекара које је везано за Хиландар, јер тиме се показује да духовност Православне цркве не подразумева манихејски однос према материји, тј. према телу. Другим речима, православно богословље, духовност, вера, читавог човека види као дар Божији, као благослов Божији, и не прави разлику између духовног и телесног, материјалног. Верује да је све позвано да буде духовно, да буде прожето благодаћу Духа Светога, да буде у заједници са Духом Светим. 

Мећу многобројним гостима у Хиландарској задужбини били су и Епископ браничевски Г. Игнатије, архимандрит Данило, директор Патријаршијске управне канцеларије, архимандрит Димитрије, игуман манастира Тумане, јереј Владимир Марковић, старешина храма Светог Петра и Павла у Топчидеру и ђакон Ненад Идризовић из храма Светог Петра и Павла у Топчидеру. 

Слави су присуствовали чланови Друштва из Београда али и других градова Србије и Републике Српске. Присутни су били чланови председништва ХЛД, најближи сарадници и запослени у Задужбини Хиландара. Домаћин славе је био др Веселин Лукић, члан Председништва Друштва.  

Проф. др Радисав Шћепановић, председник Друштва се у свом обраћању захвалио Његовој Светости на благословима које је донео сабрању, као и владици Игнатију. Благодарност је исказао и свима присутнима, посебно члановима Друштва који активно већ 8 година дежурају у хиландарској амбуланти на добробит хиландарског братства.