Хиландар – У Светој царској српској лаври Хиландару у суботу 25. фебруара одржана је седница председништва Хиландарског лекарског друштва. Пре нешто више од годину дана, такође у Хиландару, одржана је прва седница председништва Друштва, непосредно након његовог оснивања 24.12.2015.

Домаћин скупа је био монах Теодосије Хиландарац, други епитроп манастира и члан председништва ХЛД. Присутни су били проф. др Радисав Шћепановић, председник Друштва и чланови председништва, мр сц. др Веселин Лукић, мр сц. др Љупчо Манговски и асс. др Предраг Савић, као и Срђан Стефан Миленковић, секретар.

На почетку седнице која је отворена молитвом, о. Теодосије је поздравио све присутне и изразио велику захвалност манастирског братства на досадашњем доприносу Друштва у обезбеђивању здравствене заштите монаха, искушеника, радника и гостију манастира. По његовим речима, подухват лекара и свих сарадника Друштва остаће уписан у летописе Хиландара као сведочанство труда данашњe генерацијe, посебно лекарске струке, која је дала свој допринос очувању манастира и његовог наслеђа.

У свом обраћању проф. др Радисав Шћепановић је рекао да рад за добробит Хиландара сматра великом чашћу и уједно одговорношћу и да због тога осећа још одређену дозу страха да се не почини нека грешка. То није страх од грешке медицинске природе, већ да се ни на који начин не угрози основни принцип деловања лекара у манастиру – који гласи „Стално присутни, а неприметни“. Суштина је у томе да се не ремети поредак живота у манастиру и да се све активности одвијају тако  да лекари буду неприметни, а у исто време, да буду увек доступни и спремни да пруже помоћ. Сви који су ангажовани у активностима Друштва у манастиру морају да имају тo на уму и да се труде да не пренесу утицај света из којег долазе, већ напротив, да се лично обогате духовним искуством које стекну током боравка у манастиру.

Током радног дела седница поднет је извештај секретара о раду секретаријата, разматрани су досадашњи резултати у финансирању рада друштва, рад са донаторима, остварена и потребна унапређења у опреми раду амбуланте и специјалистичких ординација.

Основни закључак је да је главни циљ рада у првој години остварен, а то је непрестано дежурство лекара у манастиру. У периоду од фебруара 2016. до данас, у редовним дежурствима, током редовних годишњих систематских прегледа, у стоматолошким и офталмолошким и другим прегледима и интервенцијама, учествовало је 120 лекара из Србије, Републике Српске и Црне Горе. Лекари су долазили из Бијељине, Новог Сада, Ваљева, Косовске Митровице, Берана, Ниша, Сомбора, Гњилана, Крагујевца, Старе Пазове, Пирота, Сремске Каменице, Алексинца, Вршца, Књажевца, Кикинде, Краљева, Ковина, Ирига, Прокупља, Сенте, Ковачице, Бање Ковиљаче, Горњег Милановца, Чачка, Параћина, Јагодине, Београда…

На крају седнице усвојен је јединствени закључак да је потребно наставити рад на ширењу основне мисије Хиландарског друштва, укључивању што већег броја здравствених радника у његове активности и наставку кампање за прикупљање средстава.