Београд – На позив проф. др Радисава Шћепановића, председника Хиландарског лекарског друштва, у Задужбини Светог манастира Хиландара, 23. јуна одржан је скуп са представницима предузећа и установа окупљених око Удружења фармацеутске и медицинске привреде Привредне коморе Србије. Непосредну подршку је пружио г. Миомир Николић, председник Групације веледрогерија при ПКС и оснивач компаније Фармалогист.

Председник Друштва проф. др Радисав Шћепановић се срдачно захвалио свим присутнима који су, по врелом београдском дану, издвојили своје време да се упознају са радом Друштва и начинима могуће помоћи обезбеђивању здравствене заштите манастирског братства и свих људи који у  бораве у Хиландару.

Проф. Шћепановић је поднео кратак извештај о досадашњем раду Друштва, организацији дежурстава лекара у манастирској амбуланти, начину организације, финансирања и обезбеђивања донација. Он је посебно нагласио да је до сада већи број предузећа склопило донаторске уговоре са Друштвом. Компанија Фармалогист је преузела на себе да за 2016. годину обезбеди све потребне лекове и помоћна средства који су потребни за рад амбуланте и редовно снабдевање њене апотеке. Хиландарско лекарско друштво, на свом сајту, редовно ажурира списак донатора и информације о свим добротворним активностима.

Г. Миомир Николић је посебно истакао да би у наредном периоду требало окупити већи број предузећа који су чланови Привредне коморе Србије, односно Удружења за фармацеутску и медицинску привреду, и редовним, мањим донацијама обезбедити остваривање буџета Друштва. С обзиром, да је успостављена успешна организација редовних дежурстава лекара у Хиландару, редовно обнављање залихе лекова, материјала и опреме, сада је потребно да се тај континуитет очува и пружи стабилност раду Хиландарског лекарског друштва.

Досадашња сведочанства самих лекара који су у сменама од по седам дана боравили у манастиру, њихово искуство свакодневног живота у овој нашој великој и древној светињи, најбољи су подстицај да се пружи подршка даљем раду Друштва, а на корист Свете царске српске лавре Хиландара, као темеља националног духовног и културног идентитета у којој и српска медицина налази свој корен и почетак.

Скупу су присуствовали представници компанија и установа:

Фармалогист, Санофи, Д. з. Палилула, Вис Легис, ВМЦ Карабурма, Лековит, Биомелем, Протон Систем, Галеника, Српско лекарско друштво, ФОН, Хемофарм, Стим, Доброчинство, као и представници Привредне коморе Србије. Такође, један део предузећа је изразио жељу да се придружи подршци али није био у могућности да пошаље своје представнике.

Више информација о донацијама за Хиландарско лекарско друштво на http://www.hld.rs/donacije/