Хиландарско лекарско друштво је обележило 7. октобра 2020. г. свечано и молитвено своју крсну славу, Преподобног Симона Монаха (краља Стефана Првовенчаног). Чин резања славског колача обавио је Његовa Светост Патријарх српски Г. Иринеј. Саслуживао је јереј Владимир Марковић, старешина храма Светог Петра и Павла у Топчидеру. Због мера заштите од корона вируса, слава је ове године прослављена уз мањи број званица. Скуп је својим присуством увеличао директор Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама при Министарству правде Републике Србије др Милета Радојевић а присутан је био и проф. др Радисав Шћепановић, државни секретар у Министарству здравља Републике Србије и председник Хиландарског друштва. Домаћин славе је био др Љупчо Манговски, познати интервентни кардиолог и члан председништва Друштва.

Од свог оснивања, 24.12.2015. године Хиландарско лекарско друштво истрајава у својој мисији пружања здравствене помоћи Светом манастиру Хиландару, у чијој амбуланти су лекари присутни 24 часа сваког дана у години. Први пут је до прекида дежурстава српских лекара дошло у марту 2020. године због избијања пандемије корона вируса. Иако тренутно лекари нису присутни у Хиландару, обезбеђена су сва неопходна средства, лекови и опрема за пружање прве помоћи од стране обучених монаха у Хиландару. Такође, лекари Хиландарског лекарског друштва су на располагању за све стручне консултације и савете манастирској братији.

Током свечаног скупа у седишту Друштва које се налази у просторијама Задужбине Хиландара у Београду, изражена је нада, да ће са благословом Господњим и Пресвете Богородице, ускоро бити могућ повратак српских лекара у Хиландар и да ће бити настављен низ од преко 400 седмодневних дежурстава која су до сада била остварена.