20. 04. 2016, Крагујевац | У циљу успостављања и проширења сарадње са здравственим установама и центрима у Србији, делегација Хиландарског лекарска друштва на челу са председником проф. др Радисавом Шћепановићем, посетила је 20. априла Крагујевац. Будући да је један од чланова Председништва ХЛД, мр сц. др Веселин Лукић, стоматолог из Крагујевца, који већ више од 10 година организује рад стоматолошке ординације у Хиландару, ово је била прилика да се његови сарадници, али и лекари у Крагујевцу упознају са радом Друштва.

У преподневним часовима проф. Шћепановић и секретар Друштва Стефан Срђан Миленковић посетили су манастир Драча у близини Крагујевца, где их је уз др Веселина Лукића дочекао јеромонах Онуфрије, дугогодишњи сабрат манастира Хиландара, заједно са игуманијом мати Јеленом. Госте из Београда су дочекали и јереј Зоран Врбашки, редовни сарадник Задужбине Светог манастира Хиландара и Раде Тошић, фотограф и публициста, велики познавалац Свете Горе из Крагујевца. Уз изузетно гостопримство домаћина и послужење, гости су се упознали о историји и значају манастира Драча, који потиче из 14. века (више о манастиру →).

Будући да се Хиландарско лекарско друштво, као струковно удружење лекара и медицинских радника, заснива на темељима хришћанских вредности и Хиландарској болници, како је Свети Сава заснива у Хиландарском типику још 1200 године, при свакој посети регионалним здравственим центрима, чланови Друштва се труде да посете и неку од светиња, као што су манастири и цркве. Још је већа радост када се уприличи сусрет са братством или сестринством неких од монашких обитељи, као што је био случај у манастиру Светог Николаја у Драчи.

Потом се делегација Друштва сусрела у Клиничком центру Крагујевац са директором проф. др Предрагом Саздановићем, директором Дома здравља Крагујевац др Василијем Антићем и замеником директора КЦ Крагујевац проф. др Гораном Бабићем. Проф. Радисав Шћепановићем је упознао домаћине веома детаљно о досадашњем раду Друштва, са којим су крагујевачки лекари већ били упознати јер су већ учествовали у дежурствима у Хиландару. Др Анатолиј Попов, анестезиолог из Клиничког центра Крагујевац, био у једној од првих смена које је Друштво организовало. Од обе руководиоца здравствених установа у Крагујевцу, проф. др Предрага Саздановића и др Василија Антића, Друштво је добило пуну подршку и обећање да ће Клинички центар и Дом здравља на сваки начин помоћи његов рад.

На крају посете Крагујевцу, делегација Хиландарског лекарског друштва је имала ту част и задовољство да је у епарахијском двору прими Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован. У срдачном разговору проф. Шћепановић је упознао владику Јована о оснивању Друштва, његовој мисији и активностима. Епископ Јован се захвалио лекарима на племенитој мисији и труду да се заснује трајна здравствена заштита и нега у Хиландару. Гости су имали и несвакидашњу и изузетну прилику да чују много занимљивих детаља из живота владике Јована, посебно оних који су везани за његов боравак у манастиру Студеници, где је био дугогодишњи сабрат и игуман.

У наредном периоду Председништво Хиландарског лекарског друштва ће наставити да посећује здравствене центре у Србији и Републици Српској, како би у непосредном и личном контакту упознало што већи број лекара о мисији Друштва и његовом конкретном раду.