Лекари Хиландарског лекарског друштва су од 03.07. до 06.07. 2022. године боравили у Светом манастиру Хиландару и обављали редовне годишње систематске прегледе манастирског братства и радника ангажованих у Хиландару. 

У екипи лекара били су: проф. др Радисав Шћепановић председник ХЛД, проф. др Зоран Башчаревић, проф. др Дејан Стевановић, мр сци. др Љупчо Манговски члан председништва ХЛД, прим. мр сци. др Љубодраг Зајић, мр сци. др Евгениј Лебедински, др Срђан Арсеновић и медицински техничар Миодраг Рајчић. 

Боравак чланова председништва ХЛД је искоришћен, да се заједно са осталим колегама, сагледа тренутна здравствена ситуација у манастиру, као и редован рад амбуланте у којој лекари непрекидно дежурају током целе године. У својству домаћина, о. Теодосије, је поздравио лекаре и захвалио им на преданом раду који ХЛД спроводи својим сталним присуством у манастиру али и посебно на великој и конкретној помоћи током пандемије корона вируса која је захватила и Хиландар. 

Лекари су боравак у српској светогорској светињи искористили и за духовно укрепљење и  учешће у манастирским богослужењима